Kunstig Intelligens

                           

Hva er Kunstig Intelligens?

Når vi ble nylig ferdig med forelesningen til Arne Krokan om kunstig intelligens ble jeg helt satt ut av hvor langt vi egentlig har kommet med teknologien. Men før vi snakker om kunstig intelligens’ er det viktig å vite hva det egentlig er.

Kunstig Intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.

Kunstig Intelligens brukes nå i telefoner, som brukes av flere mennesker i hverdagen. Kunstig Intelligens kan også være skremmende, det er da viktig å skape tillit mellom maskiner og mennesker.

Bilderesultater for Kunstig intelligens"

Kunstig Intelligens i hverdagen?

Hvis vi tenker oss Iphonen som er laget av selskapet Apple, har de nå innført en ny teknologi som heter Face ID. Det dette gjør er at det lar deg logge inn på telefonen din så raskt den har bekreftet ansiktet ditt. I Kina har de flere butikker uten ansatte og de blir da registeret med ansiktet når de går inn og registeret når de går ut. Samme teknologi har også Amazon brukt når de lanserte Amazon Go. Så verden er godt i gang med å bruke denne teknologien, som da betyr at enkelte er klare for å ta steget videre i fremtiden.

Bilderesultater for Iphone face id"

Er Kunstig Intelligens skremmende?

Kunstig intelligens trenes med data. Så det kan fortløpende komme skjevheter i datasettene, noe som da kan befeste eksisterende ulikheter og forsterke forskjellsbehandling.

Eksempelvis har automatiserte systemer som vurderer da jobbsøknader og peker ut den beste kandidaten i økt popularitet. Når da slike systemer trener seg opp fra tidligere ansettelser, vil de kunne prege av skjeve valg. Algoritmen vil ikke bare videreføre en skjev praksis, men kan også gjøre den vanskeligere å oppdage.

Forklaringsproblemet: 

Det som skjer her da er at Kunstig Intelligens får store data for flere automatiserte beslutninger. Det vil si at vi kommer til å være avhengig av data de får kommer til å f.eks den beste kandidaten i en jobb sammenheng. Det å forklare i etterkant da kan være veldig krevende å forstå og forklare hvordan slike beslutningssystemer fungerer og kommer frem til sine resultater.

Hvem er ansvarlig?

Hvis en maskin gjør en oppgave som tidligere ble gjort av en lege, trenger den da liggende kvalitetssikring? Det er jo utrolig kult at vi har fått maskiner som kan gjøre en såpass god jobb at leger kan styre droner fra andre steder enn sykehuset å gjøre operasjon. Men allikevel så kan maskiner svikte og om vi blir da avhengig av bruket for maskiner så kan det bli enda mer vanskelig å gjøre noe manuelt igjen.

Hvis maskiner skulle svikte så har det faktisk kommet retningslinjer for ansvarlig utvikling og et krav om at selskaper må dekke tap forårsaket av slike systemer.

Bilderesultater for kunstig intelligens skremmende"

Min egen mening:

Etter min mening kan Kunstig Intelligens bli veldig viktig for fremtidens utvikling. Jeg mener selv at maskiner kommer til å bli utrolig viktig for samfunnet videre i tid. Det viktigste blir å skape tillit til alle de andre som kommer til å bruke dette, for mange er dette skremmende mens andre ser dette som revolusjonerende.

Det er lov til å være redd, mange liker ikke forandringer i verden. Men for at vi menneskeheten skal ta det store steget videre, så er forandringen veldig viktig. Det tar selvfølgelig tid får denne tilliten skapes mellom maskiner og mennesker, men når denne er her så kan vi ta det store steget videre.

Jeg meg selv mener at Kunstig Intelligens kommer til å skape god tillit men samtidig være avhengig av denne teknologien til menneskeheten senere i tid.

Bilderesultater for kunstig intelligens skremmende"

Kilder:

https://snl.no/kunstig_intelligens

https://teknologiradet.no/kunstig-intelligens-smart-eller-skremmende/

https://www.digi.no/brandstory/basefarm/brandstory-slik-er-kunstig-intelligens-knyttet-til-iot-og-big-data/454619

https://www.nrk.no/kultur/xl/forskningen-pa-kunstig-intelligens-gar-fort-1.13842025

4 Replies to “Kunstig Intelligens”

 1. Artig lesing. Kan med hell bruke lenke i teksten, slik at det er lettere å finne tilbake til hvor informasjonen er hentet fra.

 2. Hei!
  Fint innlegg om AI. Jeg synes det er helt supert at du har din egen del med dine meninger, men jeg vil oppfordre deg til å prøve å bruke kilder underveis i teksten til å underbygge hva du mener (så kan du hele tiden være kritisk til kilder eller utsagn underveis istedenfor å same det opp på slutten).

  Veldig bra at du bruker bilder i innlegget, bare pass på at bildene ikke har opphavsrett, og at du eventuelt kildehenviser til disse også. Bilder uten opphavsrett finnes på unsplash.com eller pexels.com 🙂 Hvis du ønsker så kan du også prøve å legge inne kildene dine som hyhperkoblinger underveis i teksten, men dette er ikke et krav.

  Veldig bra!

  Beate

  1. Hei!

   Tusen tusen takk for denne tilbakemeldingen!

   Da skal jeg fikse på det du skrev nå og få til et superblogg innlegg neste gang! 🙂

   Karandip Singh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *